nyheter

Evelina Weckström & Maria Klasson - En likvärdig förskola - alla barns rätt

Bokaktuella Evelina Weckström och Maria KLasson föreläser på Förskola21

Den 18 april släpps boken "En likvärdig förskola - alla barns rätt" - en bok om ett utvecklingsarbete mot en likvärdig förskola. Enligt skollagen ska förskolans utbildning vara likvärdig oavsett var i landet vi befinner oss och läroplanen sätter ramarna för förskolans utbildning. Men vad innebär det i praktiken, vad är det alla barn har rätt till?

På Förskola21 kommer Evelina Weckström och Maria Klasson att återberätta om sitt utvecklingsarbete och sin strävan efter att erbjuda alla barn en likvärdig utbildning och undervisning. De kommer att bjuda på sin skattkista av beprövad erfarenhet efter år av nyfiket forskande i sin egen praktik.

Filosofen och författaren, Jonna Bornemark föreläser på Förskola21

Filosofen Jonna Bornemark kommer till Förskola21

Vi lever i en tid av siffror och statistik med en övertro på att alla problem går att lösa genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. När vårt förnuft bara handlar om att räkna blir såväl våra liv som samhället i stort alltmer omänskligt. Allt och alla blir siffror och det finns inget utrymme för omdöme eller eftertanke. Jonna Bornemarks uppmaningar att bjuda mikromotstånd mot förpappringen av mellanmänskliga yrken har fått stort gehör över hela landet. Jonna Bornemark föreläser hör du i Leader Class på Förskola21

Programledaren och författaren Beppe Singer föreläser på Förskola21

Beppe är i grunden utbildad kemist men har haft en lång och tuff väg dit han hamnat idag. Från att ha varit ett klassiskt ”IG-barn” lyckades han 2011 tillsammans med redaktionen för Hjärnkontoret plocka hem utmärkelsen ”Årets Folkbildare”.

Men det många inte vet är att han gått genom hela sitt liv och rackat ner på sig själv, dålig självkänsla, våldsamma tendenser och självmedicinering. Först vid 37 års ålder fick han sin ADHD-diagnos. Med hans föreläsning på Förskola21 bjuder han er till sitt liv där han kommer att berätta allt. Han kommer att berätta om hur hans självbild förändrades när han fick sin diagnos och varför han blir så förbannad när någon beskriver ADHD som en superkraft. Missa inte hans föreläsning "Världens sämste superhjälte" på Förskola21.

NY LÄROPLAN OCH BARNKONVENTIONEN BLIR LAG 2020

HAR DU KOLL?

2019 är ett viktigt år för svensk förskola - en omskriven läroplan träder i kraft och vi ska rigga för att barnkonventionen blir lag 2020. Undervisning skrivs in i läroplanen och nu gäller det att vi tillsammans tar makten över undervisningsbegreppet och vad det betyder.

Så gör er redo hos oss. Vi kan förskola. Boka en plats till höstens vassaste fortbildning för all personal till förskolan.

Nyhet!

ROLLER I FÖRSKOLANS UTBILDNING OCH UNDERVISNING

- ETT STÖDMATERIAL

Vi vet att du och dina kollegor har funderat kring de olika rollerna inom förskolans utbildning och undervisning och därför har vi tagit fram detta material. Stödmaterialet är utarbetat i samarbete mellan Förskola21 och dess nätverk Förskola21 MeetUp, Meet In Grid, Lärarförbundet med dess referensorgan samt Christian Eidevald, utvecklingschef för förskoleförvaltningen i Göteborgs stad och forskare vid Göteborgs universitet, tidigare docent i förskoledidaktik vid Stockholms universitet. Syftet med materialet är att stödja arbetet med tolkningen av skollag och läroplan kring de olika rollerna inom utbildningen och undervisningen i förskolan.